Kalmar måndagen den 2 Maj 2005

Jojomensan - vad kul på första Kalmartrissan Cup!


Johanna Carlsson och Elias Svelin från klass 4 B i Ljungbyskolan var med och tävlade i Kalmartrissan Cup i Påryd igår.
 

Jojo, vad det jojades i Påryd igår. Inte bara på scen där det tävlades i jojo, utan också utanför.

- Lite svårt är det. Inte så mycket. Sa Johanna Carlsson som tillsammans med Elias Sevelin tävlade för Ljungbyskolan.
   Johanna hade lärt sina trick av sin syster, Elias hade hittat å egna.
   Utanför Pårydsparken ven jojo-arna i luften. Nio skolor var med och tävlade i Kalmartrissan Cup 2005, som ska bli ett årligt återkommande evenemang. Alla kommunens mellanstadieklasser har fått fem jojoar, förslag på trick och en inbjudan på tävlingen. Ungefär 300 barn var på plats, för att tävla eller heja på sina klasskamrater.
   
   
Rolig eftermiddag
   - Vi är nöjda, det är ungefär vad vi väntat oss. Vi hade kanske trott att det skulle vara en större spridning på skolor, säger Anders Nilsson som är lärare på Pårydsskolan och en av initiativtagarna till Kalmartrissan Cup.
   - Målet är att så många barn som möjligt ska få en rolig eftermiddag, och det har de!
   Förstapriset är en lägervistelse på Byagården i Påryd. Men eftersom det var klass 5 från Pårydsskolan vann, och Pårydsbarnen redan är i Påryd, blev också andrapriset ett förstapris. Det innebär att klass 4 B från Silverbacksskolan har vunnit en lägervistelse på Byagården. Också Pårydsbarnen får vara med på lägret, förstås.
   
   
Fiskekort
   - Varför man ska åka till Påryd? Här finns så mycket! Vi har unika möjligheter för skolklasser! Vi har en 25 meter lång tempererad utomhusbassäng, klasserna har möjlighet att utnyttja skolans matsal. I Påryd finns kommunens enda sjöar, vi bjuder på fiskekort. Kalmar orienteringsklubb har tagit fram förstklassigt kartmaterial, och från Byagården utgår alla slingor och spår, säger .
   
   
Musik och dans
   I pauserna bjöds det på sång, musik och dans. Tomas Forssell var tävlingsledare, och dagens avslutades med att Häjkon Bäjon Band underhöll.
   En utställning om jojoar visade också. På Elfverssons i Påryd har man tillverkat jojoar, eller Kalmartrisssan i 77 år.
   På 70-talet gjorde man en miljon om året. Idag tillverkas cirka 140 000 om året, de flesta går på export till USA och Kanda.
   
   
   
   
   I pauserna mellan tävlingarna var det underhållning. Ebba Berglund som går i klass 3 i Pårydsskolan sjöng Kom och håll om mig, Matilda Johansson och Mikaela Söderberg körade.

Av: Karin Asmundsson  
karin.asmundsson@ostrasmaland.se